Projelendirme; Bir projenin hayata geçebilmesi için yapılan ‘araştırma-geliştirme’ çalışmasıdır. Bu süreçte projenin hayata geçebilmesinin dinamikleri araştırılır.
Bu çalışma, bu dinamiklerin ve kriterlerin devreye girmesi ile projenin hedeflerinin sağlıklı bir şekilde bulunması ve yapım sürecinin stratejisinin oluşturulmasıdır.
Bir projenin projelendirilmesi için aşağıdaki analitik çalışmanın yapılması gerekmektedir. Bunlar arasında, yeni malzemeler, daha iyi tasarım teknikleri, akıllı bina teknolojileri, dijital yönetim sistemleri ve sürdürülebilir enerji kaynakları gibi konular yer almaktadır.
Yeni Malzemeler
Yeni malzemeler, porejelerin en önemli alanlarından biridir. Geleneksel olarak kullanılan malzemeler, sınırlı özellikleri nedeniyle inşaat sektörü için bazı sınırlamalar getirir. Ancak, son yıllarda geliştirilen yeni malzemeler, inşaat sektörü için önemli bir fırsat sunmaktadır. Örneğin; karbon fiber takviyeli polimer malzemeler, betona göre çok daha hafiftir ve dayanıklılığı artırır. Bu malzemeler, köprüler, binalar ve diğer yapıların daha hafif ve dayanıklı olmasını sağlar.
Daha İyi Tasarım Teknikleri
İnşaat sektöründe yeni tasarım teknikleri, daha az malzeme kullanımı ve daha verimli yapılar tasarlanmasını mümkün kılar. Örneğin; yapay zeka, bina tasarımı için daha akıllı ve verimli yöntemler sunar. Yapay zeka, binanın kullanımı ve inşası sürecinde veri toplama ve analiz etme imkanı sağlayarak, daha verimli ve sürdürülebilir binaların tasarlanmasını mümkün kılar.
Akıllı Bina Teknolojileri
Akıllı bina teknolojileri, inşaat sektöründe proje tasarlamanın bir diğer alanıdır. Akıllı bina teknolojileri, binanın içindeki tüm sistemlerin; ısıtma, havalandırma ve aydınlatma gibi unsurların otomatik kontrol edilmesini sağlar. Bu teknolojiler, enerji tasarrufu sağlayarak, sürdürülebilir bir bina yönetimi için önemli bir araçtır.
Dijital Yönetim Sistemleri
Bu sistemler, inşaat projelerinin tüm yönetim sürecini kolaylaştırarak, verimliliği artırır ve maliyetleri azaltır. Ayrıca inşaat projelerinin daha verimli yönetilmesine olanak tanırken, aynı zamanda işçi güvenliği ve kalite kontrolü gibi unsurların da daha iyi kontrol edilmesini sağlar. Örneğin; inşaat projelerinin planlama, tasarım, malzeme tedariki, inşaat işleri ve işçi yönetimi gibi alanlarını kapsayan bir dijital yönetim sistemi kullanarak tüm projelerin yönetimi ve koordinasyonu daha verimli hale getirilebilir. Bu sistemler, tüm paydaşların işbirliğini kolaylaştırırken, proje sürecindeki tüm aktivitelerin takibini sağlayarak işçi verimliliği ve maliyet kontrolü gibi unsurların da daha iyi kontrol edilmesini sağlar.
Sürdürülebilir Enerji Kaynakları
Sektörde sürdürülebilir enerji kaynaklarına olan talep giderek artmaktadır. Bunun nedeni inşaat sektörünün, küresel sera gazı emisyonlarından önemli bir paya sahip olmasıdır. Bu nedenle, sektörde sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik inovasyonların geliştirilmesi, çevresel etkiyi azaltmak için önemlidir. Sürdürülebilir enerji kaynakları, inşaat sektöründe ısıtma, havalandırma ve aydınlatma gibi alanlarda kullanılabilir. Örneğin; güneş enerji panelleri, bir binanın elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Bu paneller, güneş ışığından enerji üreterek, binanın elektrik tüketimini azaltır ve çevreye daha az zarar verir. Diğer bir örnek olarak, jeotermal enerji kullanımı gösterilebilir. Jeotermal enerji, toprağın altındaki sıcak suyun kullanılması ile elde edilir. Bu enerji kaynağı, ısıtma ve soğutma gibi uygulamalarda kullanılabilir.
SAYKUN Proje Geliştirme;
İnşaat sektörü hayatımızı en çok etkileyen alanların başında gelmektedir. Ulaşım, alt yapı, üst yapı, çevre düzenlemesi gibi hayatımızda sürekli iç içe olduğumuz tüm alanlarda inşaat sektörünün payı bulunmaktadır. Elbette bir işe başlamadan önce o işin enine boyuna hesap edilmesi, projelendirme ve planlama yapılması gerekmektedir. İnşaat sektöründe de bu proje yönetimi süreciyle gerçekleştirilmektedir. Proje yönetimi satış süreci içinde olmazsa olmaz bir süreçtir. Ancak ülkemizde proje yönetimi sürecinin çok uzaması ve genellikle yüklenici firmayla yetkili mercinin anlaşamaması durumunda projeler yarıda kalmakta veya uzayabilmektedir. Ortada duran tüm bu teknik problemlerin aşılması ancak Saykun yönetimiyle mümkün olacaktır. İnşaat sektörü, oluşturduğu iş olanakları ve yüksek maliyetli inşaat projelerinden dolayı uzun yıllardan beri “lokomotif sektör” olarak dünya ekonomisinde öncü sektörlerden biri olmuştur. Ülkemizde de inşaat sektörünün, ulusal ve uluslararası platformda gerçekleştirilen çalışmalar ile Türk ekonomisinin kalkınmasında çok büyük payı olduğu görülmektedir.
İnşaat sektörünün ekonomiye katkısının bu kadar büyük olması ve bu katkının sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından, inşaat sektöründe gerçekleştirilen projelerin proje yönetimi ilkeleri ile alanında profesyonel ve uzmanlaşmış ekipler tarafından yönetilmesinin önemini daha çok artırmaktadır.
Başarılı bir inşaat projesinin, profesyonel bir şekilde planlanması ve yönetilmesi gerekir. Bu sayede en doğru süreç yönetimi yapılmış olur. Ek olarak aşağıdaki adımlar, inşaat proje geliştirme sürecini kolaylaştırır ve projenin tamamlanmasına yardımcı olur.
İnşaat Proje Geliştirmede Önemli Detaylar
Planlama, uygun tekniklerin, araçların, yeteneklerin ve bilginin kullanılarak inşaat projelerinin tamamlanması, organize edilmesi, gözetim, denetimi, kontrol edilmesi ve yürütülmesi süreçlerinin tamamıdır. Zaman, bütçe ve kalite üçgeninde proje kaynaklarının kontrollü şekilde kullanılarak projenin öngörülen sürede, tahmin edilen bütçeyi aşmadan ve hedeflenen kalitede bitirilmesini sağlamak proje yönetiminin esas amacıdır. Bir projenin başarılı olarak tanımlanması zaman, bütçe ve kalite üçgenindeki parametrelerin proje tamamlandığında, proje başlangıcında öngörülen değerlerde olup olmaması ile nitelendirilebilir.
Başarılı bir proje yönetiminin ve sonrası satışın gerçekleştirilmesi için;
Genel olarak tüm projelerin başlangıç, uygulama ve kapanış süreçlerine bakıldığında maliyetler ve istihdam seviyeleri proje başlangıcında en az seviyelerde iken projenin uygulama aşamasında bu oran en üst düzeye ulaşmaktadır.
Proje başlangıçlarında risk ve belirsizlik seviyeleri en yüksek seviyede olmakla birlikte projenin ilerleyen aşamalarında kararlar alınıp proje çıktıları kabul edildikçe bu oran düşmektedir. Proje başlangıç aşamalarında yapılan değişikliklerden kaynaklanan maliyetler bu aşamada en düşük seviyede iken projenin ilerleyen aşamalarında yapılan değişiklikler ve hataların düzeltilmesi için ayrılan bütçeler daha yüksek seviyeye ulaşmaktadır.
Proje yönetiminin yeri, inşaat projelerinde proje tasarımlarının başlangıcı ile sürecinde ve işletme evrelerinde uygulanabilir bütçe limitleri içinde ve optimum zaman aralığında yüksek kalitenin yakalanabilmesi adına işverenin kilit temsilcisi olarak görülebilir. Proje yönetiminin rolü ise temel olarak proje kapsamında görev alan proje müellifleri, danışmanlar, yüklenici, alt yükleniciler ve tedarikçiler gibi proje paydaşları arasında koordinasyonu gerçekleştkirmek ve bu sırada bütün disiplinlerin bir bütün olarak uyumlu çalışmasını sağlamaktır. Destek sistemler ise doğru kararların verilebilmesi adına gerekli bilgiyi yerine zamanında ulaştırmasını sağlayan tamamlayıcılardır.
Yapım öncesi aşamasında ön planlama çalışmaları kapsamında;
Yapım öncesi aşamasında tasarım yönetimi çalışmaları kapsamında;
Yapım öncesi aşamasında ihale ve sözleşme yönetimi çalışmaları kapsamında;
Yapım öncesi aşamasında planlama çalışmaları kapsamında;
Yapım öncesi aşamasında risk yönetimi çalışmaları kapsamında;
Yapım aşamasında yapım yönetimi çalışmaları kapsamında;
Yapım sonrası aşaması çalışmaları kapsamında;
Son zamanlarda dünya çapındaki çalışmalara ve yaygınlaşmaya başlayan uygulamalara bakıldığında, projelerin tüm süreçleri boyunca proje paydaşlarının ortak bir çalışma platformu sağlayan nesne bazlı parametrik veriler ile oluşturulan bilgisayar destekli üç boyutlu modelleme sistemi olan yapı bilgi modellemesi müşteri istek ve taleplerine odaklanarak inşaat süreçlerinin değerini ve güvenilirliğinin arttırılması ve kaybın azaltılması hedeflenerek projelerin yönetilmesi olan Saykun (Lean Construction); Bütünleşik Proje teslimi (Integrated Project Delivery); sürdürülebilir yeşil bina proje yönetimi; inşaat projesi süreçlerinde bilgi yönetiminin öneminin artmasıyla dokuman yönetimi, arşivleme, proje yönetim, iş zekası (Business Intelligence) uygulamaları ile raporlama vb. fonksiyonları sağlayan web tabanlı proje yönetim sistemleri göze çarpmaktadır.
Firmamız faaliyet gösterdiği her kulvarda olduğu gibi proje alanında da sadece kendi alanında tecrübeli ve güçlü bir kadro ile hizmetlerine devam etmektedir. Sizden aldığımız güçle her geçen gün daha iyisi ve daha yenisini yapma adına çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Saykun Yalıtım İnşaat San. Tic. A. Ş.
Telif Hakkı © 2018 - 2025 Saykun A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.
SAYKUN A.Ş.