SAYKUN İNŞAAT
Binayı ve içerisindeki varlıkları ses, su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korumak için alınan önlemlere yalıtım, tecrit, başka bir ifade ile de izolasyon denilmektedir. Isı yalıtım ise sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işleme denir. Isı yalıtım başka bir ifade ile Yapı'nın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla, farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere de denir.
Mantolama, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla yapılır. Sürekli artan enerji faturaları ısınma için ayrılan bütçeleri de arttırmaktadır. Tüketilen toplam enerjinin büyük bir oranının konutlar için sarf edildiği düşünüldüğünde ısı yalıtımı artık bir ihtiyaç durumuna gelmiş bulunmaktadır. Enerji tasarrufunun yanında ısı yalıtım, konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, arzu edilen konfor şartlarını sağlamak, sağlıklı bir yaşam sürmek ve çevre kirliliğini azaltmak için hayata geçirilmesi gereken bir uygulamadır.
Binalarda ısı kayıplarının %50’si dış duvarlarda, %20’si çatılarda, %20’si pencere ve kapılarda, %10’u zemin kat ve temel duvarlarında gerçekleşmektedir. Yapılarda, mantolamanın sağladığı enerji tasarrufu, ısı ve elektrik giderlerini %60'a kadar azaltır, enerji ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlar.
Mantolama uygulamaları, Türkiye ve Avrupa standartlarına uygun ve ekolojik dengeyi korumaya yardımcı bir sistemdir. Mantolama uygulanmış yapıların ısıtılması, soğutulması ve iklimlendirilmesinde minimum enerji kullanılır. Böylece kömür, doğalgaz gibi fosil atıkların tüketimi azalır. Bunun sonucunda da, atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer zararlı sera gazlarının salınımı minimum düzeye iner, çevreye ve ekolojik dengeye olan olumsuz etkisi de azalır.
KÜRESEL ISINMAYA KARŞI ISI YALITIM:
Dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, böylece dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir. Atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyindeki sıcaklığın yükselmesi de küresel ısınmaya neden olur.
Küresel ısınma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan küresel iklim değişikliği son yıllarda dünyanın karşılaştığı en önemli sorunların başında gelmektedir. Dünyada yaşayan tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir. İklim değişikliklerinin en belirgin sonuçları, dünyanın giderek ısınması, buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi, yağış şekillerinin değişmesi, ekstrem hava olaylarının şiddetinde ve sıklığında önemli artışlar görülmesi ve tüm bunlara bağlı olarak ekolojik yapının değişime uğraması olarak özetlenebilir. Doğru bir ısı yalıtım yapılması, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için alınan en büyük önlemlerden biridir..
ISI YALITIM ENERJİ VERİMLİLİĞİ :
Dünya enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan ve rezervleri kısıtlı olan petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bugün hızla tükenmektedir. Enerji ihtiyacının sürekli arttığı ancak kaynakların gittikçe azaldığı dünyada, enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak için çok çeşitli programlar uygulanmaktadır.
Isı yalıtım ise en başarılı enerji tasarrufu araçlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Coğrafi konumu nedeniyle dört mevsimin yaşandığı ülkemizde, kışın ısınmak, yazın da serinlemek için kullanılan enerji tüketimi her geçen gün artmaktadır.
Enerji ihtiyacımızın %80’ini ithal ederken, bu enerjinin %40’ı binalarda tüketilmektedir. Enerji tasarrufu ve verimliliği, enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılık risklerinin azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliğine karşı mücadelesine destek olunması amacıyla ülkemizde enerji verimliliğiyle ilgili pek çok politika geliştirilmektedir. Mantolama yada dış izolasyon yapılmasının ana prensibi ısı yalıtımıdır.
Saykun İnşaat
◾Çatılara,
◾Dışa bakan duvarlara,
◾Bina iç ve dış cephelere,
◾Çıkma tabanlarına,
◾Toprakla temas eden perde duvar ve döşemelere,
◾Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemelere,
◾Binalarda katları ayıran beton blok ve döşemelere,
◾Pencere ve camlı dış kapılar,
◾Dış beton kolon ve kirişler,
◾Kapı ve pencere merkezleri,
◾Tesisat boruları, havalandırma kanalları, vanalar, tesisat elemanları gibi ısı kaybının önlenmesi gereken tüm alanlara uygulanılır.
Dış Duvarlarda Yalıtım Uygulamaları
Duvarların yalıtımı da ısı kaybı hesabı sonucunu değiştiren önemli faktörlerden birisidir. Çünkü bir yapının %30-50’si dış duvarlardan oluşmaktadır. Bu amaçla dış duvarların ısı iletim katsayısı (l) ile ısı direnci için standartlar geliştirilmiştir. Duvarın yalıtımı içten veya dıştan olabilir. Duvarın içten yalıtımı halinde masif duvarın ısıl genleşmelere maruz kalacağı bilinmelidir.
Dış duvarların dıştan yalıtımı bir binanın en çok ısı kaybeden yerlerinden biri de dış duvarlardır. Klasik yapı elemanları ile (normal delikli tuğla, beton, ahşap vs.) inşa edilen dış duvarlarda ısı kaybı fazla olur.
Dolayısıyla yakıt tüketimi de çok olur. Ayrıca bu tür duvarlara sahip mekanlar yaz mevsiminde (özellikle güneş alan cephelerde) dayanılmaz derecede sıcak olur. Bu sakıncaları gidermek, az yakıtla kolay ve iyi ısıtılan, kışın sıcak yazın serin mekanlar elde etmek için modern ısı yalıtım malzemelerinden faydalanılır. Son yıllarda batı ülkelerinde çok kullanılan “mantolama” diye tabir edilen bir sistem bir süreden beri yurdumuzda da uygulanmaktadır. Bu sistemde yalıtım malzemesi duvarın dış tarafına yapıştırma veya dübelle tespit yoluyla tatbik edilmekte ve üzerine kalınlığı çok ince (3-5 mm) sentetik sıva getirilmektedir. Mantolama olarak da tabir edilen dışarıdan ısı yalıtım uygulaması, bina cephelerini tümden kapladığı için yapı fiziği açısından en ideal yöntemdir.
Avantajları şöyledir:
Bina dış cephesindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl, ısıtıcı nişi gibi betonarme yapı elemanları eksiksiz yalıtılarak, ısı köprüleri önlenir. Yapıyı dıştan bir manto gibi sarılarak duvarı oluşturan ana malzemede sıcaklık farkından kaynaklanan ısıl gerilmeler, çatlaklar ve yapı hasarları önlenir. Duvara etki eden yaz-kış sıcaklık farkı (Δt) ortalama 5 °C kadardır. Duvar dış ortam etkilerinden tamamıyla korunur. Yoğuşma riski minimuma iner. İç hacimde herhangi bir daralma olmayacağı için net kat alanı etkilenmez. Yapı fiziği açısından ideal bir çözüm elde edilir. Bilindiği gibi dış duvarın içten yalıtımında veya sandviç sistem yalıtımlarda ısı köprüleri oluşmaktadır. Her ne kadar bu köprüler ek önlemlerle kısmen önlenebilirse de genellikle ihmal edilmektedir. Mantolama sisteminin bir başka faydası da, yeni binalara olduğu kadar eski binalara da uygulanabilir olmasıdır. Gerçekten, halen kullanılmakta olan bir binanın içine hiç girilmeden tamamen dıştan yalıtılabilmesi büyük avantaj sağlamaktadır. Sistem uygulanmasında sert olan hemen hemen tüm ısı yalıtım levhaları kullanılabilir. Örneğin extrüde polistren (XPS), genleştirilmiş polistren (EPS-Styropor), poliüretan, taş yünü, cam köpüğü vs. Dış duvarın dıştan yalıtım ile ilgili çeşitli resimler aşağıda verilmiştir.
Dış Duvarların İçten Yalıtımı
Dış duvarların ısı yalıtımında, yapı fiziği açısından en uygun yöntem dışarıdan ısı yalıtımı olsa da, kimi zaman bu mümkün olmayabilir. Belirli mekânların veya yüksek katlı bir apartmanda tek bir katın ısı yalıtımının yapılması gibi zaruri durumlarda, içeriden ısı yalıtımı uygulanır. Duvarların içeriden yalıtımı için şunlar ifade edilebilir. Kiriş, kolon, hatıl, döşeme gibi betonarme yüzeylerin yalıtılamaması sebebiyle ısı köprüleri açıkta kalmaktadır. Bu ısı köprülerinin yalıtılması kısmen mümkündür. İçeriden yalıtılmış duvarların düşük ısı depolama kabiliyeti olmaktadır. Isıtma sistemi çalışınca mekan çabuk ısınır, ısıtma kesilince çabuk soğur. Bu nedenle kısa süreli kullanılan mekanlar için (sinema, tiyatro, konferans salonu vs.) uygun bir sistemdir. İçerden yalıtım yapılması halinde, içerden dış tarafa doğru olan buhar akımı yalıtım malzemesinin arkasındaki masif duvarın soğuk olan iç yüzüne temas edince terleme derecesinin altına düşebilir ve yoğuşabilir.
Yoğuşan su hem duvarı ıslatır, hem döşemeye iner, hasara sebep olur. Bu nedenle içten yalıtımda prensip olarak ısı yalıtım malzemesinden önce bir buhar dengeleyici veya su buhar difüzyon direnç katsayısı optimum olan bir ısı yalıtım malzemesi uygulanmalıdır. İçeriden yalıtımın diğer bir avantajı ucuz ve pratik olmasıdır. Ayrıca özel levha boylarıyla uygulamayı kolaylaştırır.
Sandviç Duvar Uygulaması
Sandviç duvar uygulamasında, ısı yalıtım levhaları iki duvar arasında yer alır. Sandviç duvarlar boşluklu ve boşluksuz olmak üzere iki tipten oluşmaktadır. Boşluklu sandviç duvar uygulamalarında ısı yalıtım levhaları, dış duvar iç yüzeyine tespit edildikten sonra hava boşluğu bırakılır ve iç duvar örülür. Boşluksuz uygulamada ise, ısı yalıtım levhalarının iç yüzeye yapıştırılmasının ardından bitişik şekilde iç duvar örülür. Her iki tipte de sandviç duvar konstrüksiyonunun depremde ayrı bileşenler şeklinde çalışmasını önlemek amacıyla, sistemin birbiriyle bağlantısına dikkat edilir. Bu amaçla φ3 mm çaptaki galvanizli ankraj çubukları kullanılır.
Ankraj çubukları, yatayda 75 cm, düşeyde 30-40 cm mesafelerle şaşırtmalı olarak ve m2ye ortalama 5 adet gelecek şekilde uygulanmalıdır. Ayrıca ülkemizde çok yaygın kullanılmayan, arası hava boşluklu olarak çift duvarlı inşa edilmiş ve bu boşluğa taş yünü, poliüretan vb. gibi yalıtım malzemeleri enjekte edilen duvar yalıtım uygulamaları da vardır. Uygulamanın uzman bir kuruluş tarafından yapılması önemlidir. Çünkü arada olabilecek boşluklar, ısı köprüsü oluşturarak yoğuşmalara neden olabilmekte ve uzun vadede duvarda çatlamalara meydan verebilmektedir.
2021 yılında İstanbul Limak otelde düzenlenen Uluslararası Altın Kalite Ödül töreninde yılın en iyi izolasyon firması seçilen şirketimiz; günümüz koşullarında enerji verimliliğinin korunması, küresel ısınmanın önüne geçilmesi , dışa bağımlılığının azalması ile ülke ekonomisine katkı sağlamak adına ısı yalıtım, mantolama ve izolasyon alanında faaliyetlerine devam etmektedir.
Saykun İnşaat
SAYKUN İnşaat Taahhüt Sanayi Tic. Ltd. Şti.
Güzeltepe, Abidin Daver Sokak, 7/1 Çankaya/Ankara
Telif Hakkı © 2019 - 2022 Saykun İnşaat Tüm Hakları Saklıdır.
SAYKUN