Mantolama; ısı yalıtım malzemeleri aracılığı ile binaların giydirilmesi işlemine verilen isimdir. Isı yalıtımı sağlamaya yarayan bir işlem olduğu için mantolama ifadesi kullanılır. Yapıların dış yüzeylerine kompozit yalıtım malzemelerinin kaplanması tekniğiyle yapılan bir uygulamadır.
Binayı ve içerisindeki varlıkları ses, su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korumak için alınan önlemlere yalıtım, tecrit, başka bir ifade ile de izolasyon denilmektedir. Isı yalıtım ise sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işleme denir. Isı yalıtım başka bir ifade ile yapının iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla, farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere de denir.
Isı yalıtım, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla yapılır. Sürekli artan enerji faturaları ısınma için ayrılan bütçeleri de arttırmaktadır. Tüketilen toplam enerjinin büyük bir oranının konutlar için sarf edildiği düşünüldüğünde ısı yalıtımı artık bir ihtiyaç durumuna gelmiş bulunmaktadır. Enerji tasarrufunun yanında yalıtım, konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, arzu edilen konfor şartlarını sağlamak, sağlıklı bir yaşam sürmek ve çevre kirliliğini azaltmak için hayata geçirilmesi gereken bir uygulamadır.
Binalarda ısı kayıplarının %50’si dış duvarlarda, %20’si çatılarda, %20’si pencere ve kapılarda, %10’u zemin kat ve temel duvarlarında gerçekleşmektedir. Yapılarda, mantolamanın sağladığı enerji tasarrufu, ısı ve elektrik giderlerini %60'a kadar azaltır, enerji ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlar.
Dış cephe mantolama, hem yeni binaların inşaatında hem de eski binaların enerji verimliliği performansını artırmak için uygulanabilmektedir. Dış cephe mantolama tekniği aynı zamanda bina güçlendirme çalışmalarında da uygulanabilmektedir.
Dış cephe izolasyon, bina dış yüzeyine yalıtım malzemelerinin kaplanması tekniğiyle yapılan bir ısı yalıtımı uygulamasıdır.
Dış cephe yalıtım sistemindeki temel prensip; iki farklı sıcaklıktaki ortam arasında ısı geçişinin engellenmesi ve ısı kaybının önüne geçilmesidir. Kuvvetli rüzgar, sis ya da yağmurlu hava koşullarında dış cephe mantolama uygulaması yapılmamalıdır. En ideal zaman, uygulama yapılacak dış yüzeyin ve ortam sıcaklığının en az +5 C ve üstü olduğu dönemdir.
Standartlara uygun olarak yapılan dış cephe mantolama uygulamasının belli başlı faydaları aşağıdaki gibidir.
Doğrudan yapı dışından, yani atmosferden gelen etkileri duvar çekirdeğinden koruyan malzemedir. Dış cephe kaplamasının temel işlevi; ısı yalıtımını arttırmak ve güzel görünüm sağlamaktır. Dış cephe kaplama, kendinden destekli ve yoğun bir yapıya sahip kompakt bağlantı noktaları, vidalar, cıvatalar ve diğer mekanik düzenlemeleri bir arada sağlam bir şekilde tutmayı sağlar. Kompakt dış cephe kaplamaya sahip binalar, harici bir koruma veya mantolama gerektirmez. Gözeneksiz, gergin ve darbe geçirmezliğinin yanında, kolayca işlenebilir, şekil verilebilir ve doğanın renklerini yüzeyinde taşıyabilir olması da diğer avantajlarından.
Dış cephe ısı yalıtım, ısı, su ve ses yalıtımı sağlayarak yapıyı dış hava koşullarına karşı koruyan, aynı zamanda yapının çehresini oluştururken mimari tarzını tamamlayan bina kaplama ürünlerini buradan detaylı olarak inceleyebilir ve SAYKUN farkıyla en uygun fiyat teklifini alabilirsiniz. Dış cephe kaplama aynı zamanda yapınızın çeşitli dış etkenlerden koruyarak faturalardan tasarruf etmesini de sağlamaktadır.
İyi Bir Cephe Kaplaması Nasıl Olmalıdır?
Özetle; mekanik, iklim koşulları ve kişisel tercihlerle uyumlu olması gerekir.
Dış Cephe Kaplama Sistem Bileşenleri
Enerji tasarrufu ve verimliliği, enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılık risklerinin azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliğine karşı mücadeleye destek olunması amacıyla firmamız bir çok projeye imza atmış ve çalışmalarından dolayı defalarca ulusal arenada ödüllere laik görülmüştür.
Telif Hakkı © 2018 - 2023 Saykun Tüm Hakları Saklıdır.
SAYKUN