Yapıların iç ve dış etkenlerden korunmasını sağlayan yalıtım, yapılara su ve ısı geçişini denetim altına alarak düzenlemektedir. Sağlıklı bir yaşamın garantisi olarak da görülebilmektedir. Eski zamanlarda insanların binalardan beklentileri yalnızca barınmak ve dış etkenlerden korunmaktı. Ancak günümüzde binalardan beklenenler bunlar ile sınırlı değildir.
Çağdaş insanlar oturmuş oldukları binalarda ya da çalışmış oldukları ofislerde konforlu ve sağlıklı bir ortam olmasını isterler. Bu da yalıtım ile mümkün olmaktadır. Yalıtım sayesinde binanın ömrü uzarken çevrenin korunmasına da katkı sağlanmaktadır. Yalıtımlı binalarda kullanılan enerjinin yalıtımsız binalara göre % 30 ile % 50 arasında daha az olduğu belirlenmiştir. Bu durum hem ülke ekonomisine hem de bireysel olarak katkı sağlar.
Enerji Verimliliği Kanununa göre ısı yalıtımı zorunlu hale getirilmiştir. 2011 yılında yürürlüğe girmiş olan binalarda enerji performansı yönetmeliğine göre Enerji Kimlik Belgesi’nin yeni yapılan binalarda yapım aşaması sırasında, eski binalarda ise 2019 yılına kadar alınması zorunlu hale getirilmiştir. Bu belgenin alınabilmesi için ise ısı yalıtımının yapılması gerekmektedir.
Yalıtım Neden Gereklidir?
Hem ısı yalıtımı hem de su yalıtımı binalarda çok önemli bir yere sahiptir. Örneğin su yalıtımı yapılmayan binalarda temelden gelmekte olan su nedeni ile binalar korozyona uğramaktadır. Bu durum ise yapıların direncini azaltır ve olası bir depremde yıkılma riskini artırır.
Yapıların uzun ömürlü olmasını sağlayan su yalıtımı; konforlu, sağlıklı ve güvenilir bir ortamın sağlanabilmesi için su ya da nemin yapıların bir kısmına zarar vermesini önleyebilmek amacı ile yapılmaktadır. Su yalıtımı sayesinde binalar korunur ve deprem tehdidi nedeni ile can ve mal güvenliği sağlanmış olur.
Binalar kış mevsiminde soğur ve yazın ısınır. Kış mevsiminde doğalgaz ve kömür gibi yakıtlar kullanılır ve evin ısınması sağlanır. Yaz mevsiminde ise klimalar aracılığı ile ev soğutulmaya çalışılır. Isı yalıtımı sayesinde kış aylarında ısınmak, yaz aylarında ise serinlemek için harcanan enerji azaltılmaktadır. Bu sayede daha rahat ortamlarda yaşanır ve binaların dış cephesinden ısı geçişi azaltılır.
Yönetmeliklere göre yapılması zorunlu hale getirilen ısı yalıtımı sayesinde ısınmak ve serinlemek amacı ile kullanılan enerji harcamalarından % 50’ye yakın tasarruf edilir. Dengeli oda sıcaklıkları sayesinde konforlu ve sağlıklı mekânlara kavuşulur. Evlerde siyah leke, küflenme ve mantar gibi oluşumlara neden olan yoğunlaşma da ısı yalıtımı ile önlenmiş olur. Atık gazları da azaltan ısı yalıtımı çevrenin korunmasına yardımcı olur. Yalıtım çeşitleri ve özelliklerinden kısaca bahsedecek olursak;
1.Isı Yalıtımı:
Malzeme: Cam Yünü, EPS, Taş Yünü
Özellik: Isı kaybını engelleyerek enerji tasarrufu sağlar.
2.Ses Yalıtımı:
Malzeme: Akustik Paneller, Mineral Yün
Özellik: Dış gürültüyü absorbe ederek iç mekanlarda sessizlik sağlar.
3.Su Yalıtımı:
Malzeme: Su İzolasyon Membranları, Epoksi Kaplamalar
Özellik: Su sızıntılarını önleyerek yapıyı suya karşı korur.
4.Hava Yalıtımı:
Malzeme: Hava Bariyer Filmleri, Köpük Contalar
Özellik: Hava sızıntılarını engeller, enerji verimliliğini artırır.
Isı yalıtımı, binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında ısı geçişini azaltmak amacıyla alınan önlemler bütünüdür. Isı yalıtımı denildiğinde akla ilk olarak kışın ısınmak için ihtiyacımız olan ısıyı muhafaza etmek gelse de aslında ısı yalıtımı sayesinde yazın serinlemek için gerekli olan serin havayı da muhafaza etmiş olursunuz. Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtasıyla konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek amacıyla yapılan işlemler bütünüdür. Isı yalıtımı yapılan binalarda kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığınız enerji azalır.
Isı Yalıtımı ve Sürdürülebilirlik
Isı yalıtımını inşaat ve konut sektöründeki uygulamalarla sağlamak mümkündür. Konut sektörü tüm dünyada en fazla enerji tüketimi gerçekleşen alanlardan biridir. Özellikle sert iklim koşullarının yaşandığı bölgelerde enerji kaynaklarının önemli bir kısmı yaşama alanlarını ısıtma ve soğutmaya harcanmaktadır. Bu sebeple, ısı yalıtımı enerji verimliliği sağlanmasında önemli bir kaynak olarak öne çıkar. Isı yalıtımının sürdürülebilirliğe kattığı faydalarla beraber günümüzde binaların enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik talepler yaygınlaşmıştır.
Isı yalıtım uygulamalarının tarihi ilk insanların doğanın olumsuz hava şartlarından korunabilmek için avladıkları hayvan postlarının içerisinde, soğuktan korunmaya çalışması ile bağdaştırılır. Fakat profesyonel anlamda ilk ısı yalıtımı uygulamaları sanayi devrimi ile ortaya çıkmıştır. 1882 yılında Cari Von Linde tarafından kurulan soğuk hava deposunda soğuk havayı uzun süre tutabilmek için ısı yalıtımına ihtiyaç duyulmuştur. İlk olarak 1900’lü yılların başlarında Almanya’da ısı yalıtım malzemelerinin üretimine başlanmıştır.
Dış Cephe Isı Yalıtım Uygulama Aşamaları
Standartlara uygun olarak yapılan dış cephe ısı yalıtımı uygulamasının faydaları aşağıdaki gibidir.
*** Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl vb. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engeller.
*** Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önler.
*** Bina dış duvarları dış ortamın tüm etkilerinden korunur.
*** Hem ısı hem de su yalıtımı sağlar.
*** Tekniğe uygun yapılmış bir mantolama uygulaması %60'a varan ısı tasarrufu sağlar.
*** Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz. Bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olur.
*** Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlar.
*** Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları korozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatır.
*** Yaz aylarında ısı kazançlarını kış aylarında da ısı kayıplarını önleyerek enerji tasarrufu sağlar.
*** Konforlu ve sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulmasına katkı sağlar.
*** Cephede oluşacak çatlakları ve hasarları önler.
*** Bina iç yüzeylerinde terleme sonucu oluşan nem ve küf oluşumunu engeller.
*** Kullanılan malzemeler alev almaz sınıfında yer aldığı için kısmen yangın yalıtımı işlevi de görür.
*** Yağmur, kar ve rüzgâr yüzünden oluşan tahribatı minimize eder.
*** Isıyı dengeler.
*** Gürültü kirliliğinin önler.
*** Estetik görünüm sağlar.
*** Yazın serin, kışında sıcak konforunu sağlar.
Dış Cephe Mantolama
Dışarıdaki ısıyı içeri sokmadan, bina içerisindeki ısıyı muhafaza etmek amacı ile bina kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Günümüzde en çok tercih edilen ısı yalıtımı sitemidir.
Kullanılan malzemeler: Eps, Xps, Taş yünü ısı yalıtım levhaları. Dış cephe mantolama hem yeni binaların inşaatında hem de eski binaların enerji verimliliği performansını artırmak için uygulanabilmektedir.
Dış cephe mantolama tekniği aynı zamanda bina güçlendirme çalışmalarında da uygulanabilmektedir.
Dış cephe izolasyon, bina dış yüzeyine yalıtım malzemelerinin kaplanması tekniğiyle yapılan bir ısı yalıtımı uygulamasıdır.
Dış cephe yalıtım sistemindeki temel prensip; iki farklı sıcaklıktaki ortam arasında ısı geçişinin engellenmesi ve ısı kaybının önüne geçilmesidir. Kuvvetli rüzgâr, sis ya da yağmurlu hava koşullarında dış cephe mantolama uygulaması yapılmamalıdır. En ideal zaman uygulama yapılacak dış yüzeyin ve ortam sıcaklığının en az +5 C ve üstü olduğu dönemdir.
İç Cephe Mantolama
Uygulama şekli dış cephe mantolamadaki gibidir. Duvarlar ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanır ve boyanır. Kaplama üzerinde alçıpan uygulaması da yapılabilmektedir
Kullanılan malzemeler: Eps Xps ısı yalıtım levhaları kullanılabilir.
Ortadan Mantolama
İki masif yapı kabuğu ve bunların arasında yer alan ısı yalıtım katmanının oluşturduğu çift kabuk dış duvar sistemi ortadan ısı yalıtımlı dış duvar olarak adlandırılabilir.
Kullanılan malzemeler: Ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlarda, cam yünü, taş yünü, ahşap yünü, koyun yünü, mineral lifli plak ısı yalıtım malzemeleri, Eps ve Xps sert köpük, poliüretan sert köpük, genleştirilmiş üreformaldehit köpük vb. Plak üreten ısı yalıtım malzemeleri, cam köpüğü ya da genleştirilmiş perlit veya verniküit, bims vb. taneli yalıtkan dolgu malzemeleri ısı yalıtım malzemeleri olarak kullanılmaktadır.
Döşemelerde Mantolama
Zemine oturan döşemelerde, bünyesine su emmeyen ve yüksek basma mukavemetine sahip XPS levhalar kullanılmalıdır. Isıtılmayan bodrumların üzerinde yer alan döşemelerde, yapılmayan bodrum tavanına tespit edilerek, zemin katların döşemelerden kaynaklanan ısı kayıpları engellenmiş olur.
Çatılarda Mantolama
Çatı arasında yürünmesi gerektiğinde, ahşap kadronlar üzerine kalaslarla yürüme yolu inşa edilmelidir. Yalıtım malzemesi eğer yüke maruz kalacak ise şilte tipi ürünler yerine levha formunda sert mantolama malzemeleri kullanılmalıdır. Uygulama yapılacak çatı döşemesinin üstü, toz, kir harç artıklarından temizlenerek veya döşeme betonu üzerine mala perdahlı ince şap uygulaması yapılarak, düzgün bir zemin temin edilir. Düzgün yüzey üzerine yoğuşma tahkikinin sonuçlarına göre buhar dengeleyici serilir ve kalınlığı TS 825 ''Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına'' göre belirlenmiş mantolama malzemeleri döşenir.
Eps Mantolama
Expanded Polistren köpük (EPS), petrolden elde edilen, termoplastik, kapalı gözenekli, tipik olarak beyaz renkli bir ısı yalıtım malzemesidir. EPS levhalarının bünyesindeki çok sayıda (1 m3 EPS’de 3-6 milyar) küçük kapalı gözenekli hücreler içinde, % 98’i hareketsiz ve kuru hava bulunmaktadır. EPS ısı yalıtım levhalarının ekonomik ve üstün ısı yalıtım özellikleri bu şekilde sağlanır. Ürünün performansı kullanım ömrü boyunca sabit kalır. Kalınlığı incelmez, ısı iletkenliği azalmaz, özelliklerinde hiçbir bozulma meydana gelmez. EPS istenilen yoğunluklarda üretilir. Yalıtım amacıyla genellikle 15-30 kg/m3 yoğunluklarda kullanılan EPS levhalar çok hafiftirler ve cepheye fazla yük getirmez.
Uygulandığı Yerler: Bina iç ve dış duvarları.
XPS Mantolama
Polistirenden üretilen Extrude Polistren sert köpük XPS, homojen hücre yapısına sahip, yalıtım amaçlı üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir. Ekstrude Polistren malzemeler (XPS), basma mukavemeti yüksek, ısı iletkenlik değerleri iyi, B1 yangın sınıfında, bünyesine su almayan ve nemden etkilenmeyen malzemelerdir.
Uygulandığı Yerler: Bina iç ve dış duvarları, zemin izolasyonlarında, su basmanlarda, çatı izolasyonlarında
Tas Yünü Mantolama
Taş yünü, bazalt taşının 1350°C-1400°C’de eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşur. Bazalt taşı, inorganik hammaddedir ve yerli olarak temin edilmektedir. Taş yünü, kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve teknik özelliklerde üretilebilir. Değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha (plaka), boru ve dökme şeklinde üretilebilen taş yününün ısı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılmaktadır.
Enerji tasarrufu ve verimliliği, enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılık risklerinin azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliğine karşı mücadeleye destek olunması amacıyla firmamız birçok projeye imza atmış ve çalışmalarından dolayı defalarca ulusal arenada ödüllere laik görülmüştür.
Telif Hakkı © 2018 - 2025 Saykun A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.
SAYKUN A.Ş.