Mülkiyeti başkalarına ait olacak bir yapının yapılmasını taahhüt ederek inşaat yapan işletmelere “İnşaat Taahhüt İşletmeleri” denir.
İlgili kurum ile inşaat taahhüt işletmeleri arasında yapının inşa edilmesine ilişkin olarak yapılacak sözleşmeden önce, kurumun yapması gereken bazı işlemler vardır:
Projenin hazırlanması,
Keşif bedelinin belirlenmesi,
Fiyatlandırma yönteminin tespiti,
Teklif alma yönteminin belirlenmesi,
Projenin ihaleye çıkarılması,
İhaleye çıkarılan projeye taahhüt işletmeleri tarafından teklif verilir. Verilen teklifler ilgili kurum tarafından değerlendirilir ve en uygun teklifi veren inşaat taahhüt işletmesi ile sözleşme imzalanır ve inşaata başlanır.
Bir yüklenici seçmek için kullanılabilecek bir kaç tür ihale süreci vardır, açık, seçici, pazarlıklı, seri, çerçeve, tek aşamalı ve iki aşamalı ihale.
Açık ihale
Açık ihale süreci sırasında, herkes mal sahibinin daveti üzerine teklif sunabilir. Fırsat, müteahhitlerin görebileceği bir yerde ilan edilir ve tüm ilgili müteahhitler teklif sunmaya davet edilir. Örneğin, büyük projeleri içeren bazı davetler, müteahhitlerin açık ihale sunmadan önce ön yeterlilik almasını gerektirebilir.
Açık ihale, en rekabetçi ihale seçeneğidir ve bir fırsatla ilgilenen herkesin teklif vermesine olanak tanır. Yeni ve yükselen müteahhitlere iş kazanma fırsatı verir ve rekabeti teşvik eder.
Seçici ihale, mal sahibinin ihaleye davet etmek üzere kısa bir müteahhit listesi seçmesini içerir. Bu durumda, yalnızca davet edilenler ihale teklifi sunabilir. Bu tür ihale, mal sahibinin yalnızca işe uygun gördüğü belirli inşaat şirketleri sınıfına yanıt vermek istediği özel veya karmaşık projelerde en iyi şekilde işe yarar. Bilinmeyen bir müteahhit, açık ihale prosedüründe olduğu gibi katılmayacaktır.
Seçici ihale, çok fazla yüklenicinin tekliflerini görmekten kaynaklanan boşa harcanabilecek çabayı azaltır ve yalnızca yetenekli yüklenicilerin katılımını sağlamaya yardımcı olur. Ancak yetenekli yükleniciler olabilecek yeni ve küçük şirketleri hariç tutar ve rekabetçi tekliflerin genel sayısını azaltır.
Pazarlıklı ihale
Pazarlıklı ihalede, teklif sunmak üzere yalnızca bir tedarikçi veya yüklenici seçilir ve mal sahibi, bir anlaşmaya varmak için o tedarikçi veya yüklenici ile pazarlık yapar. Bu versiyon, oldukça uzmanlaşmış sözleşmeler veya mevcut bir sözleşmenin uzatılması için kullanılır. Bu ihale süreci, incelenecek yalnızca bir teklif olduğu için maliyeti önemli ölçüde azaltır.
Ancak bu durum yükleniciler arasındaki rekabeti caydırır, bu da daha yüksek fiyatlara ve daha zorlu bir pazarlık sürecine yol açabilir.
Seri ihale
Seri ihale fırsatında, belirli bir yüklenici, benzer projeler serisinde belirli bir iş kapsamı için tipik değerler kümesi sağlar.
Sahip, sözleşme kapsamında tam olarak neyin gerçekleştirileceğini belirlemek için iş listesinden seçim yapabilir. Yüklenici fiyatları, devam eden iş beklentisi, gelecekteki ihalelere daha az ihtiyaç duyulması ve uzun vadeli bir iş ilişkisinin kurulmasıyla daha düşük olabilir.
Çerçeve ihalesi
Çerçeve ihale, belirli bir süre boyunca çağrı üzerine yapılacak işler için bir yüklenicinin seçilmesini içerir. Yüklenici, bir ücret çizelgesi ve kaynakların ve genel giderlerin dökümünü sağlar. Bu tür ihale, maliyetleri düşürür ve sözleşme zaten imzalanmış ve tamamlanmış olduğundan, sahiplerin onarımlara hızlı bir şekilde yanıt almasını sağlar.
Tek aşamalı bir ihalede, ihale dökümanları davet gönderilmeden önce tamamen tasarlanır. Tüm proje için tek bir sözleşme verilir.
İki aşamalı bir ihalede, ilk tasarım henüz tamamlanmamıştır. İki ayrı aşamada yer almak üzere bir yüklenici seçilir.
Tasarım için ilk ücretlerini teklif edebilirler veya yeterlilikleri nedeniyle seçilebilirler. Tasarım belgeleri tamamlandıktan sonra, projenin inşası için başka bir teklif sunulur ve işin o kısmı için bir sözleşme düzenlenir.
Alt yapı hizmetleri oldukça geniş bir çerçevede incelenmektedir. Bu hizmetler ekonomik ve maddi altyapı hizmetleri olarak çeşitlilik göstermektedir. Bu ayrıma göre ekonomik altyapı hizmetleri arasında başta enerji hatları olmak üzere doğalgaz boru hatları, su ve kanalizasyon hatları, telekomünikasyon çalışmaları, katı atıkların toplanması ve imha edilmesi için kurulmuş olan tesislerin her biri bu kategoride değerlendirilir.
Bunların yanı sıra sulama kanallarının yapılması, yol çalışmalarına yönelik bayındırlık hizmetleri, kent içi ulaşım çalışmaları, demiryolu çalışmaları, baraj yapım çalışmaları gibi hizmetler de ekonomik altyapı hizmetleri kategorisinde değerlendirilmektedir.
Günümüzde insan nüfusunun artması ile birlikte özellikle enerji ihtiyaçları da bu doğrultuda artış göstermektedir. Başta elektrik, su ve doğalgaz olmak üzere yaşam alanlarının olmazsa olmaz faktörleridir. Enerji sektörünün demirbaşlarından bir tanesi olan elektriğin iletilmesi, dağıtılması ve arzının gerçekleştirilmesi gibi aşamaların her biri sağlam bir altyapı çalışması ile mümkündür.
Alt yapı malzemeleri kullanılarak yapılmış olan bütün bu altyapı çalışmaları sonucunda, bu hizmetlerden faydalanan kişilerin hizmet bedeli ödediği görülmektedir. Altyapı çalışmalarının sahip olduğu bu özellik bu çalışmaları ücretli mal ya da yarı özel mal kategorisine sokmaktadır. Bu hizmetler ücrete tabii olmaları durumunda istenildiği takdirde tüketimden dışlama durumlarının yaşanması mümkündür. Fakat ücretsiz olarak sunulan altyapı hizmetlerinde tüketimden dışlama durumu söz konusu değildir.
Kentleşme ve şehir yaşamının oldukça önemli bir yere sahip olduğu toplumlarda özellikle enerji kaynaklarının verimli ve doğru bir şekilde aktarılması ve kullanılması da çok önemlidir. Başta elektrik, su ve doğalgaz olmak üzere enerji kaynaklarının insanlar ile buluşturulması için altyapı çalışmaları sürdürülmesi gerekir. Bu nedenle şehir hayatında altyapı çalışmalarının ve altyapı hizmetlerinin çok önemli bir yeri vardır. Altyapı çalışmaları hem toplum açısından hem de ekonomik açıdan öneme sahiptir.
Alt Yapı Malzemeleri
Hangi tür bir altyapı çalışması yapacak olunursa olunsun ilk olarak bir projeye ve beraberinde altyapı malzemeleri adı verilen ürünlere ihtiyaç duyulur. Altyapı malzemelerinin her biri yapılacak olan çalışmaya bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin yağmur ve kar sularını tahliye edebilmek için güçlü bir kanalizasyon altyapısına ihtiyaç duyulur. Bunun için de çeşitli boru ve ızgaralardan faydalanmak gerekir. Böylece suların birikip hayatı felç etmesi önlenebilir.
Altyapı malzemeleri denildiği zaman akla gelen bazı ürünler şu şekildedir; betonarme ızgaralar, bilezik ve konikler, çeşitli alanlarda kullanılmak için üretilmiş olan betonarme ve beton borular, farklı boyutlara sahip olan menfezler, muayene baca tabanları, yağmur suları için seri ızgaralardır. Bütün bu malzemeler altyapı çalışmalarında oldukça önemli yerlere sahiptir. Bunların yanı sıra elektrik ve su gibi enerji kaynaklarının iletilmesi için özel kablolar, boru hatları gibi detaylar da yine altyapı malzemeleri arasında yer alan ürünlerin başında gelmektedir.
Bir toplumun gelişmesi ve kalkınması için gerekli olan bütün bu altyapı hizmetlerinin sağlanması gerekir. Bu hizmetler sağlanırken kullanılan malzemelerin kaliteli olması oldukça önemlidir. Çünkü kullanılan altyapı malzemelerinin kalitesiz olması zaman içerisinde deforme olmalarına ve sıkıntılar yaşanmasına neden olacaktır. Bu durumda da hizmetler kesintiye uğrar.
En genel tabiri ile üst yapı, temeller üzerine kurulmuş olan binalara verilen ve bu binaların ortaya çıkış sürecinde yürütülen çalışmalara verilen isimdir. Üst yapı çalışmaları pek çok detayı içerisinde barındırmasının yanı sıra toplumsal açıdan son derece önemlidir. Öyle ki insanların barınma, eğitim, sağlık, çalışma ve aklınıza gelebilecek bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için bu üst yapı çalışmalarına ihtiyaçlarına vardır. Üst yapı uygulamaları denildiği zaman akla gelebilecek onlarca farklı alan bulunmaktadır. Hastanelerden okullara, otellerden fabrikalara kadar her türlü bina üst yapı çalışması kapsamında değerlendirilir. Üst yapı çalışmaları yalnızca binaların temellendirilmesi ve tamamlanması aşamalarını değil aynı zaman bir binanın ihtiyaç duyduğu bütün tesisat işlemlerini de kapsamaktadır. Bu nedenle oldukça kapsamlı bir alandır.
Bir üst yapı çalışmasını hayata geçirebilmek için ilk önce mimari olarak ihtiyaçların belirlenmesi, mimari açıdan projenin çizilmesi, yapı malzemelerinin seçilmesi ve bütün bunların ardından inşaat işlerinin başlaması ile gerçekleştirilir. Binanın temellerinin kazılmasından çatının son tuğlasını eklemeye kadar her bir detay üst yapı çalışmaları kapsamında oldukça önemlidir.
Üst yapı çalışmaları sırasında yapı malzemelerinin oldukça önemli bir yeri vardır. Kaliteli ve güvenli yapı malzemeleri kullanılmış her bir bina temelden sağlam olacak ve başta deprem olmak üzere diğer felaketlere karşı dayanıklı duracaktır. Bütün bunların sağlanması için seçilen malzemelerin kalitesi ve dayanıklılığına dikkat edilmesi gerekir.
Temellerin atılmasında kullanılan demir ve çelik ürünlerinin amacına uygun olarak seçilmesi, kalınlıklarının doğru hesaplanması gibi detaylar üst yapı çalışmaları için dikkat edilen detayların başındadır. Bunun yanı sıra atılacak olan betonun kalitesi, kullanılacak olan çimentoların özellikleri ve yapının meydana çıkabilmesi için gerekli olan her bir detayın üzerinde hassasiyet ile durulmalıdır.
Şehir nüfuslarının hızlı artması, kentleşme ve globalleşmenin her geçen gün daha fazla yaygınlaşması insanların barınma ihtiyaçlarının da bu oranda artmasına neden olmaktadır. İnsanların güvenli bir şekilde barınabilmeleri için ise temel olarak bir eve ihtiyaçları vardır. Bununla beraber başta eğitim ve sağlık hizmetleri olmak üzere diğer hizmetlerden faydalanılması adına binalara ihtiyaç duyulur. Bu nedenle de üst yapı çalışmaları oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü bütün bu binaların ve yapıların ortaya çıkabilmesi için üst yapı çalışmalarının gerçekleştirilmiş olması gerekir.
İnsanların yaşayabilmesi, çalışabilmesi, eğitim alabilmesi ve diğer bütün faaliyetleri gerçekleştirmesi için ihtiyaç duyulan binalar üst yapı çalışmaları sayesinde gerçekleştirilir. Binanın temellerinin atılmasından kullanıma hazır hale gelmesine kadar geçen her bir süreç üst yapı çalışmasının ne kadar önemli olduğunu ve insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğunu ortaya koymaktadır. Üst yapı uygulamaları denildiği zaman akla evler, hastaneler, eğitim kurumları, iş merkezleri, oteller, fabrikalar, depolar ve daha onlarca alan gelmektedir. Bütün bu alanlar insanlar için doğrudan ya da dolaylı olarak bir ihtiyaçtır.
Üst Yapı Malzemeleri
Üst yapı çalışmaları sırasında kullanılan malzemeler amacına ve işlevselliğine göre onlarca farklı kategori altında incelenebilir. Binanın temellerinde kullanılan malzemeler çok farklı özelliklere sahipken dış cephe kaplaması, ısı yalıtımı ve çatı gibi alanlarda kullanılacak malzemeler farklıdır. Üst yapı çalışmalarında kullanılacak olan malzemeler genel olarak; demir – çelik, çimento, beton, hazır beton, gaz beton, tuğla, kiremit, alçı, ısı yalıtım malzemeleri, cam, seramik, doğal taşlar ve çatı kaplamada kullanılan malzemeler olarak sayılabilir. Bütün bu malzemelerin önce insan sağlığı açısından sonra da yapının dayanıklılığı açısından güvenilir olması gerekir.
Yapı malzemelerinin kaliteli ve güvenilir olması üst yapı çalışmalarını doğruda etkiler. Kullanılan malzemelerin kesinlikle zararlı ve atık maddeler içermiyor olması gerekir. Bunun yanı sıra kalite – performans açısından her zaman en iyi ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Üst yapı çalışmalarından malzemelerin kısıtlanması ya da maliyeti azaltmak adına kalitesiz ürünlerin seçilmesi uzun vadede can ve mal kayıplarına yol açacak durumların yaşanmasına neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ise en iyi ürünlerin kullanılması son derece önemli ve etkilidir.
İnşaat sektörüne adım attığımız ilk günden bugüne dek Saykun inşaatın uzman kadrosu ile ihaleye çıkan onlarca projeninin yapımında, yenilenmesinde, renklenmesinde ve uzun yıllar yaşama eşlik etmesine katkı sağlamış ve sağlamayanda devam etmekteyiz.
Telif Hakkı © 2018 - 2025 Saykun A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.
SAYKUN A.Ş.